Blockchain

Wat is de blockchain en wat kunnen we ermee? Een uitleg over deze nieuwe uitvinding.

Wat is blockchain?

Leer de basisbeginselen van blockchain-technologie en waarom het vertrouwen in zowel het bijhouden van gegevens als financiƫle transacties kan verbeteren.

Blockchain is een systeem om informatie vast te leggen op een manier die het moeilijk of onmogelijk maakt om het systeem te wijzigen, te hacken of te bedriegen.

Blockchain is een digitaal transactieboek dat wordt gedupliceerd en verspreid over een netwerk van blockchaincomputersystemen. Elk blok in de keten bevat meerdere transacties, en elke keer dat een nieuwe transactie in de blockchain plaatsvindt, wordt een record van die transactie toegevoegd aan het grootboek van elke deelnemer. De gedecentraliseerde meerpartijendatabase staat bekend als Distributed Ledger Technology (DLT).

Blockchain is een type DLT waarin transacties worden vastgelegd met een vaste cryptografische handtekening die een hash wordt genoemd. Dit betekent dat wanneer een blok in een string verandert, dit onmiddellijk te zien is. Als hackers het blockchain-systeem willen beschadigen, moeten zij elk blok in de keten in alle gedistribueerde versies van de keten wijzigen.

Blockchains zoals Bitcoin en Ethereum groeien voortdurend naarmate er blokken aan de keten worden toegevoegd, wat de veiligheid van het grootboek verhoogt. Waarom is er zo'n hype rond blockchain-technologie? Er zijn in het verleden veel pogingen geweest om digitaal geld te maken, maar die zijn altijd mislukt.

Het grootste probleem is vertrouwen. Als iemand een nieuwe munteenheid maakt die X dollar heet, hoe kunnen we dan geloven dat hij niet een miljoen X dollar zal maken of X dollar voor zichzelf zal opzetten?

Bitcoin is ontworpen om dit probleem op te lossen met behulp van een specifiek type database, een blockchain. De meeste normale databases, zoals een SQL-database, hebben een controller die items kan bewerken (je kunt bijvoorbeeld een miljoen X dollar geven). Blockchain is anders omdat niemand het beheert; het wordt gecontroleerd door de mensen die het gebruiken. Bovendien kunnen bitcoins niet worden vervalst, gehackt of verdubbeld in prijs - dus mensen die dit geld hebben kunnen er zeker van zijn dat ze enige waarde hebben.