Bitcoin

Wat is nou eigenlijk Bitcoin, hoe werkt het, en hoe kan ik het kopen?

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale munt die in januari 2009 werd gecreëerd. Het ligt in het verlengde van de ideeën die werden gepresenteerd in het Witboek van de mysterieuze en pseudoniem Satoshi Nakamoto.12 De identiteit van de persoon of personen die de door hem gecreëerde technologie vertegenwoordigen, is nog steeds een mysterie. Bitcoin belooft kortere transactiekosten dan de traditionele online betalingsmechanismen en wordt, in tegenstelling tot door de overheid uitgegeven munten, door een gedecentraliseerd orgaan uitgevoerd.

Bitcoin staat bekend als een soort cryptocurrency omdat het gebruik maakt van cryptografie om het veilig te houden. Er zijn geen fysieke bitcoins, alleen saldi die zijn opgeslagen in een openbare ladder waartoe iedereen transparant toegang heeft (ook al is elk record versleuteld). Alle bitcointransacties worden geverifieerd door een grote hoeveelheid computerkracht via een proces dat bekend staat als "mining". Bitcoin wordt niet uitgegeven of gesponsord door banken of de overheid, noch is een individuele bitcoin waardevol als product. Hoewel bitcoin in de meeste delen van de wereld geen wettig betaalmiddel is, is het zeer populair en heeft het geleid tot de lancering van honderden andere cryptocurrencies, die gezamenlijk altcoins worden genoemd. Bitcoin wordt bij de handel meestal afgekort tot BTC.

Bitcoins begrijpen

Een bitcoinsysteem is een verzameling computers (ook wel "nodes" of "miners" genoemd), die allemaal bitcoincode uitvoeren en hun blockchain opslaan. Figuurlijk gesproken kan een blok worden opgevat als een verzameling blokken. In elk blok bevindt zich een verzameling transacties. Omdat alle computers die een blockchain draaien dezelfde lijst van blokken en transacties hebben, en je deze nieuwe blokken duidelijk kunt zien als ze vol zitten met nieuwe bitcoin transacties, kan niemand vals spelen.

Iedereen - of hij nu een bitcoin "node" runt of niet - kan deze transacties in real time zien. Om een slechte daad te bereiken, moet de slechte daad 51% van de rekenkracht draaien die in de bitcoin aanwezig is. Bitcoin heeft medio november 2021 bijna 13.768 volledige nodes, en dat aantal groeit, waardoor zo'n aanval onmogelijk is.

Maar als er een aanval komt, zullen de bitcoin miners - de mensen die met hun computers het bitcoin netwerk delen - waarschijnlijk gescheiden zijn door een nieuwe blockchain, dus de inspanning zal gering zijn. Aan de aanval komen is verspilling.

De tegoeden van bitcoin-tokens worden opgeslagen met behulp van publieke en private "sleutels", lange rijen cijfers en letters die met elkaar verbonden zijn door een wiskundig encryptie-algoritme dat ze genereren. De publieke sleutel (te vergelijken met het bankrekeningnummer) dient als adres dat wereldwijd wordt gepubliceerd en waar anderen bitcoins naartoe kunnen sturen.

De privé-sleutel (te vergelijken met de pincode van een geldautomaat) moet geheim worden gehouden en wordt alleen gebruikt om bitcointransacties te autoriseren. Bitcoinsleutels moeten niet verward worden met een bitcoinportemonnee, wat een fysiek of digitaal apparaat is dat de verkoop van bitcoins vergemakkelijkt en gebruikers in staat stelt het bezit van munten te volgen. De term "portemonnee" is enigszins misleidend omdat het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin betekent dat het niet wordt opgeslagen "in" de portemonnee, maar gedistribueerd op een blockchain.

Peer-to-peer technologie

Bitcoin was een van de eerste digitale munteenheden die peer-to-peer (P2P) technologie gebruikte om directe betalingen mogelijk te maken. Onafhankelijke individuen en bedrijven die computerbesturing hebben en deelnemen aan de bitcoin- en bitcoinnetwerken zijn "miners" - degenen die de verwerking van blockchaintransacties controleren en die worden bestuurd door beloningen (vrijgave van een nieuwe bitcoin) en betaalde transactiekosten.

Deze miners kunnen worden beschouwd als gedecentraliseerde organen die de geloofwaardigheid van het bitcoin-netwerk in stand houden. Miners geven nieuwe bitcoins vrij voor specifieke, maar altijd actuele, koersverlagingen. In totaal worden er slechts 21 miljoen bitcoins gemijnd. In november 2021 waren er meer dan 18,875 miljoen bitcoins en waren er nog geen 2,125 miljoen bitcoins in de mijn.

Op deze manier werken Bitcoin en andere cryptocurrencies anders dan fiatvaluta; in gecentraliseerde banksystemen wordt geld verdiend in een tempo dat gelijk is aan de economische groei; dit systeem is bedoeld om de prijsstabiliteit te handhaven. Een gedecentraliseerd systeem, zoals bitcoin, bepaalt de vrijgiftekoers eerst en volgens een algoritme.

Bitcoin mining

Bitcoin mining is het proces waarbij bitcoins in omloop worden gebracht. Mining vereist vaak het oplossen van moeilijke puzzels om een nieuw blok te ontdekken dat aan de blockchain wordt toegevoegd. Bitcoin mining voegt transactiegegevens aan het netwerk toe en verifieert deze. De miners werden beloond met enkele bitcoins; de prijs wordt elke 210.000 blokken gehalveerd. De beloning voor het blok in 2009 was 50 nieuwe bitcoins. Op 11 mei 2020 was er een derde verhoging, waarbij de beloning voor elke ontdekking van een blok werd verhoogd tot 6,25 bitcoins.

Verschillende hardware kan worden gebruikt om bitcoins te winnen. Sommige bieden echter hogere beloningen dan andere. Sommige computerchips, toepassingsspecifieke geïntegreerde circuits (ASIC's) genoemd, en meer geavanceerde verwerkingseenheden, zoals grafische verwerkingseenheden (GPU's), kunnen veel beloningen opleveren. Deze geavanceerde mijnbouwprocessoren staan bekend als "mijnbouwapparatuur".